GHID pentru prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din ultimii 10 ani. Ce oferta are statul roman si care sunt conditiile

GHID pentru prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din ultimii 10 ani. Ce oferta are statul roman si care sunt conditiile

Financiar No Comments on GHID pentru prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din ultimii 10 ani. Ce oferta are statul roman si care sunt conditiile

Statul roman lanseaza prima emisiune de titluri de stat pentru populatie de dupa 2005. Iata cateva detalii importante despre aceasta actiune a guvernului condus de Victor Ponta

CE INSEAMNA acest lucru?

–> Orice persoana fizica poate cumpara cel putin un titlu de stat, care costa 1.000 de lei.

CAND PUTETI INVESTI (subscrie) in titlurile de stat

–> Subscrierea are loc in perioada 08 – 19 iunie 2015.

DE UNDE se pot cumpara titlurile de stat?

–> De la orice ghiseu al urmatoarelor banci: BRD, Raiffeisen si BCR. Ministerul de Finante a cerut bancilor din consorţiu sa nu perceapa niciun comision pentru subscrierile făcute de populatie in cadrul acestui program.

Se va completa un formular de subscriere in care se opteaza pentru nivelul de dobanda din intervalul precizat, prin depunerea banilor. Plata se poate face in numerar, prin ordin de plata sau transfer bancar. Suma va fi depusa intr-un cont de titluri al bancii respective si se asteapta perioada de subscriere. Daca respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile in proprietate la momentul decontului, insa daca nu intra in alocare, primeste banii inapoi.

CUM SE POATE CASTIGA de pe urma acestor titluri de stat?

–> Castigul apare in urma dobanzii. Atentie insa! Conform Ziarului Financiar, cel care va cumpara va trebui sa aleaga singur dobanda pe care o cere statului. Mai exact, populatia va sti abia la finalul perioadei de subscriere, adica pe 22 iunie, ce dobanda va primi pentru banii cu care va imprumuta statul. Persoanelor care vor merge incepand din 8 iunie la un ghiseu bancar pentru a cumpara titluri de stat, angajatul bancii va trebui sa le spuna si sa le explice cat este in acea zi dobanda la titlurile de stat cu maturitate de doi ani, iar el sa aleaga dintr-un interval de plus/minus 0,05%. De exemplu, in prezent dobanda este de circa 1,8% pe an, iar intervalul din care cumparatorul va putea alege este de 1,75%-1,85% pe an. Daca majoritatea celor care vor subscrie in cadrul ofertei de titluri de stat vor opta pentru o dobanda de 1,76%, de exemplu, atunci aceasta ar putea fi dobanda finala.

Dobanda va fi stabilita in functie de o dobanda de referinta pentru piata obligatiunilor plus/minus 0,2 puncte procentuale. Vineri (5 iunie, n.red.) vom publica prospectul emisiunii si acolo vom preciza clar care este intervalul de dobanda, iar cumparatorul poate opta pentru o dobanda mai mica sau mai mare, in acest interval, pe formularul de subscriere. Daca vom avea cerere foarte mare, adica suprasubscriere, vom merge pe o dobanda competitiva, adica mai joasa, iar cel care a optat pentru limita superioara a dobanzii va pierde“, a declarat seful Trezoreriei Statului, Stefan Nanu, in conferinta de lansare a programului, la Bursa de Valori Bucuresti.

CAND se stabileste rata dobanzii finale?

–> Pe 22 iunie va fi stabilita rata dobanzii finale si se vor face alocarile, pe 23 se va realiza tranzactia, iar pe 25 iunie cumparatorii vor avea alocate in cont titlurile achizitionate. Emisiunea de titluri de stat, cu o maturitate de pana la trei ani, va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti pe 26 iunie, cand se vor putea realiza primele tranzactii.

Cititi mai multe detalii despre avantajele si dezavantajele investitiei in ttluri de stat pe Hotnews.

Publicam, mai jos, prezentarea oficiala a programului FIDELIS lansat de Ministerul de Finante, adica “prima emisiune de titluri de stat in lei, destinata persoanelor fizice”.

Sursa: Guvernul Romaniei.

Related Articles

Leave a comment

Cauta

Back to Top